Keurmerk Natuurvriendelijk Tuinieren TRV Stadspark 2016

In juli 2016 is een bezoek gebracht aan het tuincomplex TRV Stadspark in Groningen tussen het Stadspark en de Buitenhof gelegen. Dit complex kreeg in 2008 het Nationaal Keurmerk Natuurvriendelijk tuinieren van de AVVN. Men vergaarde toen liefst 3 stippen op een schaal van 4 stippen op een lieveheersbeest te verdienen.

Het blijkt een progressief tuincomplex want de score is nu dermate hoog dat het tot de beste tuincomplexen van Nederland behoort wat betreft het uitvoeren van natuurvriendelijke maatregelen. Er zijn dan nu ook 4 stippen toegekend. De website www.avvn.nl biedt meer achtergronden over dit project.

Ecologisch gezien vormen stadsranden met volkstuincomplexen een belangrijk leefgebied voor vele insecten, vlinders en vogels (zowel standvogels als trekvogels). Voeg daar het sociale aspect van omgaan met de directe omgeving in een samenwerkingsverband aan toe en je hebt een erg interessant werkgebied voor een toegepaste ecoloog! De linkerfoto laat wellicht een primeur voor Nederland zien: de eerste verwarmde vleermuiskast van het land? Door Rudmer Zwerver uitgevoerd. Rechts het vegetatiedak op een vlinderschuur waar kinderen allerlei kunnen leren over insecten.

img_0999 img_0985


2012 © alle rechten voorbehouden Eloadea Boornbergem