IFOAM Oosterwolde

Op de Soil Week vorige week kwam een indrukwekkende keur aan landbouwdeskundigen uit de hele wereld samen op inititiatief van Mulder Agri en Ecomunity. Erg inspirerend om met bevlogen mensen uit Korea, de VS, India en Fuji te kunnen praten, terwijl je gewoon in de zon buiten bij de mooie nieuwbouw van Ecomunity staat!

Vendana Shiva en Bablu Ganguly (Timbaktu Project in Zuid India) vertegenwoordigden India. In 1992 was ik op Timbaktu met Ipe van der Deen en zag hoe men daar in staat was land te herstellen door vernuftige wateropvang technieken, hetgeen lokale grassen zich deed vestigen en na verloop van tijd uiteindelijk ook weer struiken en bomen. Zie www.timbaktu.org

Dr. Shiva maakte in een indrukwekkende speech duidelijk dat er 1 weg is voor de bodems wereldwijd: 100% organisch: zonder kunstmest (door haar treffend omschreven als “bombing the soil”, kunstmest werd in springstof fabrieken geproduceerd) en enige vorm van biociden. dit zal nog een lange weg worden met de hegemonie van giganten als Monsanto en Bayer. De hoop ligt bij de miljoenen kleine boeren wereldwijd. Vanuit de zogenaamde ontwikkelde wereld (waar wij in Nederland toe gerekend worden) ligt die hoop bij de stadsboeren, de volkstuinen en de biologische boeren, die echter ook allen glyfosaat in hun bloed hebben zo vermoed ik. Onze bodems zijn deplorabel en we zullen een periode van decennia nodig hebben met sanitatie, verplegen of verpflegung zoals dat in de jaren dertig in de Duitse Bosbouw heette! Hier een bodem in het Easterskar helemaal uitgedroogd in dit extreem droge jaar.


2012 © alle rechten voorbehouden Eloadea Boornbergem