Waar komt het water op planeet Aarde vandaan?

IMG_0381

Waar komt het aardse water vandaan?

Hebt u zich dat wel eens afgevraagd? Het lijkt een gegeven, waar dan ook menig spreekster of spreker haar of zijn verhaal mee begint: de aarde bestaat voor 70 of 75 % uit water net als wij zelf. Tot nu toe niks aan de hand. Maar aardwetenschappers kunnen u vertellen dat in de lange geschiedenis van de aarde perioden geweest voorkwamen waarin totaal geen water op de planeet stand kon houden, mits er het er al geweest zou zijn doordat de temperaturen veel te hoog waren. Voor de overzichtelijkheid raad ik aan deze animatie nu even te bekijken:

www.youtube.com/watch?v=_LpgBvEPozk

Het water komt dus uit de ruimte! Dat is wel een fascinerend idee. Al direct na de oerknal (13.8 miljard jaar geleden) zouden grote hoeveelheden waterstof aanwezig geweest moeten zijn. De bron van de zuurstof ligt in ontploffende supernova’s (sterren die aan het einde van hun cyclus zijn gekomen, ontploffen en dan enorme hoeveelheden atomen de ruimte in slingeren, waaronder inderdaad zuurstof.

Het isotopen onderzoek heeft aangetoond dat de vermoedelijke bron voor al het aardse water, waarvan we in de vorige blog zagen dat dit eigenlijk qua inhoud nu ook weer niet zo veel is in verhouding tot de rest van het materiaal van de aardkloot, in ruimte chondrieten ligt. Hoewel ook kometen als bron van het aardse water zijn genoemd en de hoeveelheid onderzocht materiaal nog maar beperkt is om er keiharde conclusies aan te verbinden.

De erop volgende vraag die bij mij dan direct bovenkomt is: komt er dan nog steeds water uit de ruimte bij? Of verliezen we ook water aan de ruimte? Die vraag zou je aan André Kuipers moeten voorleggen of aan een andere wetenschapper. Antwoord? Ik weet het niet. Vermoedelijk zal er ook wel water de aarde verlaten al was het alleen maar met de door ons gefabriceerde ruimteschepen of valt dat water uiteindelijk weer terug op aarde?

Voorzichtige conclusie dat dit water + de ideale mix van uitgangssituaties w.b. afstand van de zon, draaiing etc het leven ooit hebben doen ontvlammen op onze planeet.  Duizelingwekkend idee.

Het interessante van water is en blijft dat het je altijd ontglipt. Op een bepaald moment heb je het idee dat je begrijpt hoe het werkt maar dan verbaast de eenvoudige formule H2O je weer met nieuwe eigenschappen, zoals onlangs toen de onderzoeker bij Wetsus instituut in Leeuwarden claimde een vierde staat van water te hebben vastgesteld. Daarover volgende keer meer.

HJ


2012 © alle rechten voorbehouden Eloadea Boornbergem