20 jaar Buro Elodea met mini-symposium over Weerbaarheid op Watercampus Leeuwarden

Buro Elodea 20 jaar Een middag over Weerbaarheid.
NB Op mijn Linkedin pagina kun je de voordracht die ik hield lezen. 

12 april 2019

Waarom            In 1998 startte ik met Buro Elodea. Nu na ruim twintig jaar vind ik het plezierig dit te vieren met zowel inspirerende sprekers/vrienden als met al diegene met wie ik in die ruim twintig jaar actief was.

Waar                  De bijeenkomst zal plaatsvinden in de Waterbar. Een bijzonder gebouw in de vorm van een watermolecuul (1 grote O en 2 kleine H’s dus) dat zich bevindt op een terp op de Watercampus in Leeuwarden.

Wie                       Kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud zullen er zijn alsmede oude studievriendin en paardencoach Carol Dohmen. Ook ben ik erg blij dat Peter de Ruyter, de landschapsarchitect die zo veel met Friesland bezig is, acte de présence zal geven!

Weerbaarheid Mijn idee is dat er zoveel op ons afkomt aan veranderingen (zeespiegel stijging, klimaat, etc), dat de vraag naar hoe we ons hiertoe moeten gaan verhouden steeds essentiëler zal gaan worden. Weerbaarheid is een term die dit wellicht goed samenvat. Vandaar dat ik hier graag op in wil zoomen vanuit psychologie, kunst, landschap en ecologie. Omdat juist dwarsverbanden leiden tot het nieuwe.

PROGRAMMA

Henk Elodea      Excursie tuin inleiding: “op weg naar een plantaardige economie?”

Carol Dohmen                                               “veerkracht een kwestie van geluk”

Tilly Buij & Gerard Groenewoud:             “het schild van de twijfel”

Peter de Ruyter     “Naar een weerbaar en volhoudbaar laagveenlandschap”

16.00u inloop

16.30u begin programma, excursie en inleiding

17.00 -19.15 u sprekers onderbroken door proeverij van watergroente gerechten*

*soep van waterkers, daslookpesto, sla met beekpunge en andere bijzondere spijzen

Namens Buro Elodea met vriendelijke en plantaardige groeten Henk

Tilly Buij en Gerard Groenewoud

Zijn sinds begin jaren tachtig als kunstenaars actief. In eerste instantie waren ze tussen (1983-1994) met de groep de Vier Evangelisten erg succesvol. Vanaf 1988 presenteerden zij zich daarbij ook al als duo. Veel monumentale werken werden op allerlei plaatsen in Nederland door hen gerealiseerd. In 2013 kregen zij de opdracht voor de culturele inbeslagname van de Watercampus, waarvoor ze met vele betrokkenen contacten hebben opgebouwd en manifestaties hebben georganiseerd culminerend in de huidige watertuin en waterbar. www.groenewoudbuij.nl

Carol Dohmen ir. en spiegelschrijver

“Groene ingenieur, schrijver, coach, reiziger, partner, moeder, paardengek. Met mijn hoofd in de wolken en mijn laarzen in de modder maak ik de reis van mijn leven. Paarden wijzen mij de weg. Via de manege naar de boerderij, naar een groengekleurde studie en loopbaan. Ik leerde denken als een paard en daardoor mensen beter te lezen. Ze werden partners om te coachen. Kleine, anekdotische verhalen die ontstonden tijdens talloze bosritjes maakten de schrijver in mij wakker. Paarden hebben mij, kortom, verbonden met mijn eigen potentieel. Mijn missie: mensen verbinden met hun natuurlijke potentieel door coaching en verhalen”. www.spiegelschrift.nu

Peter de Ruyter

‘Peter is landschapsarchitect. Van 2008 tot 2012 was hij directeur van Atelier Fryslân, dat overheden gevraagd en ongevraagd kon adviseren over de ruimtelijke kwaliteit van veranderingen in het landschap. In 2016 verscheen zijn boek ‘Vloeiend landschap, over de toekomst van het Friese landschap’ (genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs).’ www.peterderuyterlandschap.nl

Henk Jansen

Natuur en muziek zijn de twee passies in mijn leven: Elodea en Melodea. Planten, bodem, insecten en bos/landschap aan de ene en klarinet, basklarinet en piano aan de andere kant. Sinds 2000 zoek ik manieren om mijn energie en waterafdruk te verkleinen en mijn groene afdruk te vergroten. www.elodea.org


2012 © alle rechten voorbehouden Eloadea Boornbergem